agenda & nieuws


Agenda en nieuws over activiteiten van Natuurvertaler Sander Grootendorst (SG), Vlinderwerk Poëzietheater en Eke Mannink (EM). Plus een vrijwel volledig overzicht van gedane zaken sinds 2011.


2019


1 december
Vlinderwerk & co treden op in Dat Bolwerck. Aanvang 16.00 uur.


Het vervolg op de Lenteverkenningen van 2018 zijn de Winterverkenningen van Poëzietheater Vlinderwerk & co. Zondagmiddag 1 december bent u welkom in het Koetshuis van Dat Bolwerck, aan Zaadmarkt 112 te Zutphen.
Behalve winterhapjes en - drankjes kunt u die middag warm worden van gedichten, verhalen, muziek en dans. In de woorden van Oostenrijkse filosofische schrijver Robert Musil:
Im Winter sind die Bäume nur aus Holz.
Vlinderwerk & co onderzoekt de verstilling in het woud. De kale bomen, de stammen, de insecten in de kieren, de wintervogels, het hard geworden hars. Zodat u door de bomen het bos weer ziet, voelt en ruikt.
Reserveren: vlinderwerk@gmail.com

geweest

19 oktober
SG droeg met een korte lezing over appels en poëzie bij aan het Appelfeest in de kerk te Gelselaar. Tevens zit hij in de jury die ingezonden appelgedichten beoordeelde. 

17 september
EM opende het eerste Literair Café in Café De Deur in Zutphen door enige aandacht te besteden aan de "Sonnetten van de kleine waanzin" van Hans Andreus. Te gast waren onder anderen ook Kees 't Hart, die vertelde over Walt Whitman, en columnist A.L. Snijders.

25 augustus
EM sprak in De Balie in Amsterdam tijdens de Uitmarkt over haar roman "Zo stroom ik van je over". 

1 augustus
Met in de tuin een gedicht over Staring en in de kapel een korte inleiding op zijn werk presenteerde SG mede de Staring-avonden op landgoed De Wildenborch.

21 juni
Onthulling van een gedicht van H.C. ten Berge onder aan de "Bult van Ketjen" in Zutphen en – na een korte wandeling langs enkele gedichten en gedichtfragmenten – in de Burgerzaal de presentatie van een door Eke Mannink geschreven boekwerk over de poëzie die sinds 2016 her & der op gevels in Zutphen en Warnsveld is aangebracht. SG interviewde onder anderen initiatiefnemer Henk Gombert. EM en stadsdichter Merel Hubatka droegen elk een voor de gelegenheid opgesteld gedicht voor.

15 juni
Bij de opening van een expositie in het gebouw van Kunst op de Hoek aan de Stationsstraat in Zutphen droeg EM enkele gedichten voor uit haar onlangs verschenen bundel "Familieberichten". Tot al dan niet geringe verrassing leverde de zich in het publiek ophoudende SG aan de voordracht van het slotgedicht, "Zusters", een bijdrage.

13 juni
Haar debuutroman van vorig jaar en de dit jaar verschenen, daaraan gerelateerde  dichtbundel ("Familieberichten") van Eke Mannink stonden centraal bij een interview-avond georganiseerd door boekhandel Van Someren & Ten Bosch aan het Kerkhof in Zutphen (naast de Walburgiskerk). 

9 juni
Eke Mannink trad in Brummen op tijdens het Pinksterfestival. In een van de op het Marktplein opgestelde pipowagens deed ze een Iers programma (thema herfst) samen met de musici Karianne Brouwer (piano) en Annemarie Visser (altviool). 
SG nam deel aan het tiende zogenoemde klinkkunstfestival op landgoed Enghuizen. Op het podium (een partytent bij het koetshuis) met Anne Alkemade (piano) en Jolieke van Osch (gitaar, zang).

25 mei
In het kader van de internationale boekwinkeldag belichtten de auteurs Eke Mannink, Gerdien Verschoor, Klaartje van Setten en Hans Heesen bij Boek & Buro hun onlangs verschenen boeken. Miniverslag.

12 mei
Eke Mannink presenteerde haar nieuwe dichtbundel 'Familieberichten' in boekhandel Van Pampus in Amsterdam. Het eerste exemplaar schonk ze haar halfbroer Jairo van Lunteren.

april-mei
SG verzorgde drie keer een gastles voor een eerste klas op het Isendoorn College in Warnsveld. Thema: journalistiek en fotografie. Ook fotograaf Patrick van Gemert van het Zutphens Persbureau was erbij betrokken. De drie winnaars van de beste journalistieke foto kregen een kaartje voor de expositie World Press Photo in de Walburgiskerk.

14 april
Presentatie "De Senators. Verweven Levens". Geschreven door Eke Mannink in samenwerking met Sander Grootendorst. Over Fred & Nanny Senator, het beheerdersechtpaar van de synagoge in Zutphen.

30 maart
In het Kamertheater in Almen een nieuwe voorstelling van Vlinderwerk.
DEZE VOORSTELLING IS AFGELAST EN VERPLAATST NAAR 12 SEPTEMBER (maar opnieuw afgelast)
16 maart
EM scheef in dagblad Trouw een artikel over de gevolgen van de publicatie van haar roman 'Zo stroom ik van je over' vorig jaar. Het thema »adoptie« maakte veel los.

20 februari
In Het Trefpunt in Gorssel hield SG een lezing voor Tuinclub Gorssel. Thema: ›Bloemen en poëzie (met een uitstapje naar de journalistiek: welke plant komt in de krant?)‹. Voor leden en introducés.

7 en 8 februari
Tijdens de Gezondheidsbeurs in de Jaarbeurs in Utrecht hield Eke twee keer een lezing met als thema adoptie. Leidraad is haar roman 'Zo stroom ik van je over'.

3 februari
'Vijfenzestig jaar Nieuwe griffels, schone leien'. SG presenteerde in filmtheater Luxor in Zutphen een bijeenkomst rond dichter Paul Rodenko (Den Haag 1920-Warnsveld 1976).  

2019
Het plan voor een nieuwe dichtbundel van SG in 2019 is uitgesteld. Wel verschijnt EM's boek 'Verweven levens', over Fred Senator, de beheerder van de synagoge in Zutphen, en zijn echtgenote Nanny Senator-Koppel. (Met medewerking van SG). Daarnaast EM's boekje waarin ze het Zutphen-Warnsveldse muurpoëzieproject belicht. De expositie WinterRust in Museum STAAL (Almen), met onder meer een fraai verbeeld gedicht van Vlinderwerk, is nog te bezichtigen tot en met eind maart.


201815 december
Het was bijzonder druk bij de presentatie van de nieuwe uitgave in de GeitenPers-reeks: Martine Letterie: 'De klok stond stil' in de winkel van Primera Bosman in Brummen. Het eerste exemplaar werd uitgereikt Fred Janssen, de nieuwe eigenaar van De Reuversweerd. Daar speelt Letteries verhaal zich af.

25 november
Dwarsfluitist-saxofonist Ric Stokes speelde een lunchconcert in het Genietcafé aan de Oude Bornhof in Zutphen. Met onder meer enkele stukken die hij speciaal voor Vlinderwerk schreef, zoals 'IJstijd'.

15 november

In studio BloemDwars aan de Bloemgracht in Amsterdam hield Eke Mannik een lezing over haar roman 'Zo stroom ik van je over'. 

3 november
Almen, museum STAAL, Vlinderwerk droeg drie-in-een wintergedichten voor, te midden van nog vijf andere dichters. Startsein van een expositie die duurt tot en met 31 maart.

2 november

Eke bundelde vijftig van haar columns in weekkrant Stedendriehoek. Vandaag kwamen ze van de pers. Titel: 'Goed Bekeken. Vijftig fijne verhaaltjes'.

24 oktober

Vandaag de eerste van een vierwekelijkse column over mens & natuur in weekkrant Achterhoek Nieuws / Contact. (SG)

16 oktober

Vandaag is op een gevel aan de Kuiperstraat SG's nog niet eerder gepubliceerde gedicht 'Herstel' aangebracht. Dit deed specialist Dirk Aarnink in het kader van het Zutphense muurpoëzieproject.
7 oktober
SG was een van de vier voordragende dichters in café Florijn aan de Dorpsstraat in Gelselaar. Onderdeel van de manifestiatie Kijk op Kunst, de jaarlijkse kunstroute in Gelselaar en Geesteren.

6 oktober
Vandaag de slotaflevering van de wekelijkse natuurcolumn Natuurlijk Sander in dagblad De Stentor.

9 september
Bertje van Delden uit Warnsveld presenteerde haar dichtbundel, getiteld ›Onbestendig‹, in de Theetuin in Vierakker en werd geïnterviewd door SG.


8 september
Opening tweedaagse expositie in de IJsselstroom aan de Vliegendijk in Zutphen in het kader van project dat mede was opgezet door Wendy Dienske (Educatiepunt): de jongste leerlingen van de Theo Thijssenschool hebben kunstobjecten gemaakt, voorstellende insecten. SG heeft de kinderen geïnterviewd en daarvan een filmpje gemonteerd. Hij droeg ook een gesproken column voor.


11 augustusIn het programma De Taalstaat besteedde discjockey Frits Spits aandacht aan SG's leeuwerikgedicht dat woensdag is onthuld in de observatietoren op de Needse Berg. NPO Radio 1, 11.00-13.00u.

8 augustusBoven in de observatietoren op de Needse Berg werd om 15.30u het gedicht onthuld dat SG (in 2013) schreef over de veldleeuwerik in relatie tot de in Neede geboren dichter-predikant Willem Sluiter. Info

5 augustus

SG behoorde met Maarten Buser en Rinske Kegel tot de dichters die meededen aan de Achterhoek Spektakel Toer op het voormalige DRU-complex in Ulft. 

23 juni

Eke Mannink presenteerde tijdens een enerverende bijeenkomst aan 's-Gravenhof in Zutphen haar debuutroman "Zo stroom ik van je over". Een poëtisch geladen literaire roman over de ingrijpende gevolgen van adoptie. Een boek om in een flow te lezen. Te koop in de boekwinkel en te bestellen bij de uitgeverij. 

21 juni

Opnieuw een vaartocht over de IJssel waarbij SG natuur- en poëziegids moch zijn op het schip Nirvana van rederij Celjo. Een activiteit van dagblad De StentorHier een impressie. 

10 mei
Dat Bolwerck, Zutphen, binnentuin. SG was een van de honderd deelnemers aan de lezing van het voltallige gedicht Mei van Herman Gorter. Ook Eke Mannink las een gedeelte. Hier een impressie.

18 april
SG was opnieuw natuur- en poëziegids op het schip Nirvana van rederij Celjo, dat een tocht maakte door de IJsseldelta: Zwolle-IJssel-Ketelmeer-Zwartewater-Zwolle. 

15 april
Dat Bolwerck, Zaadmarkt, Zutphen: 'Lenteverkenningen' IV Korte voorstelling door Vlinderwerk, het huisdichterduo van Dat Bolwerck. Met medewerking van Ric Stokes (sax/dwarsfluit) en Christianne van Leest (dans).


8 april
Dat Bolwerck, Zaadmarkt, Zutphen: 'Lenteverkenningen' III Korte voorstelling door Vlinderwerk, het huisdichterduo van Dat Bolwerck. Met medewerking van Ric Stokes (sax/dwarsfluit) en Christianne van Leest (dans).6 april

Presentatie nieuwe GeitenPers-publicatie 'Het land dat ieder draagt', de verzamelde werken van Laurens Hoevenaren in zijn hoedanigheid van dorpsdichter Brummen. Zonnige lentemiddag, dus het kon buiten, op de stoep vóór Primera. Met toespraken van SG, Hoevenaren zelve, wethouder Luuk Tuiten en burgemeester Alex van Hedel (die een vierregelig gedicht van eigen makelij voordroeg.


1 april
Dat Bolwerck, Zaadmarkt, Zutphen, 'Lenteverkenningen' II. Korte voorstelling door Vlinderwerk, het huisdichterduo van Dat Bolwerck. Met medewerking van Ric Stokes (sax/dwarsfluit) en Christianne van Leest (dans).


29 maart

SG sloot met een samenvattend gedicht in Dat Bolwerck de bijeenkomst af waarbij het thema 'de leeftijdsvriendelijke stad' centraal had gestaan. Organisatie: Mobility Scouts Zutphen. Presentatie: Frank du Mosch. (Bovendien droeg SG het gedicht 'Bovenkamer' uit 'Tijd-schrift tegen het vergeten' voor). 

25 maart
Vlinderwerk verzorgde in Dat Bolwerck de opening van de expositie met werk van kunstenaar Carien Engelhard.  Met medewerking van Ric Stokes (sax/dwarsfluit) en Christianne van Leest (dans). Thema: 'Levende lijnen'. (Lenteverkenningen I)


8 februari

Nieuwe Vlinderwerk-video op YouTube: IJstijd. Gedicht: Eke Mannink, muziek: Ric Stokes, mongage: SG
poëzielandschap: IJstijd


2017

24 december
Presentatie van het laatst nummer van Poëziepuntgl, waarin SG's gedicht 'Timing' is opgenomen. Hij droeg dit voor op de slotbijeenkomst in Kreek, Oosterbeek. Evenals (een nieuwe versie van) 'Lekkage', in 2003 voorgedragen op de openingsbijeenkomst van het tijdschrift, Trianon Arnhem. Voorts het gedicht 'weerzien' van Ton Luijten, in 2015 overleden ex-redacteur van Poëziepuntgl.

2 december
Bedrijf en website dragen een nieuwe naam: Natuurvertaler.nl. Naast en/of in samenwerking met Vlinderwerk.nl dus.

25 november
Veiling naïeve kunst uit de nalatenschap van de in 2013 overleden collega Harry Dijkman. SG trad samen met Aard van der Houwen op als veilingmeester. En ontwierp de veilingposter:24 november
Bibliotheek Eerbeek: presentatie van een nieuwe uitgave van de Geiten Pers in Eerbeek. Auteur: Coen Simon. SG hield een korte inleiding over helden, het thema van de publicatie.

18 november
Eke Mannink droeg het sprookje van de steenhouwer uit Multatuli's Max Havelaar aan ter vertolking door Manja en Ilian Bedner in het Kamertheater in Almen. Plus het gedicht 'hoeven' uit de bundel 'ik schrijf je bij me'. Na de pauze was er een gesprek tussen Manja en Eke over de functie van schrijven, gelardeerd met drie gedichten.

12 november
Directeur Hans Heesen van filmhuis Luxor in Zutphen creëerde een website over de literatuur in deze stad en contreien. De presentatie daarvan heeft plaats in de openbare bibliotheek. Met medewerking van onder anderen Eke Mannink en SG.

5 november
In woonzorgcentrum Sint-Elisabeth was de presentatie van het 'Tijd-schrift tegen het vergeten', waarin interviews staan met ouderen uit Zutphen en omgeving, die ondanks (of dankzij) hun vergeetachtigheid mooie verhalen vertellen over vroeger. Eke Mannink hield de interviews en leverde twee gedichten, SG voerde de eindredactie en leverde een gedicht en twee foto's. In opdracht van uitgeverij Diepenmaat in Dieren.

1 november
De tocht op 19 oktober was uitverkocht, daarom ging Stentor-vaartocht Zwolle-Kampen-Ketelmeer-Genemuiden-Zwartsluis-Hasselt-Zwolle op herhaling.
≫De twee tochten door de IJsseldelta met rederij Celjo op 19 oktober en 1 november, mede georganiseerd door de Stentor, hebben in totaal 340 opvarenden getrokken. Naast fraaie vergezichten op water en land namen ze koffie, gebak, lunch, informatie en poëzie tot zich. Voor die beide laatste ingrediënten droegen stuurman Herman Scheers en dichter/journalist Sander Grootendorst zorg≪.

Genemuiden gezien vanaf het Zwarte Water.


19 oktober
SG was natuur- en poëziegids op het schip Nirvana van rederij Celjo, dat een tocht maakte door de IJsseldelta. 

Passage balgstuw en brug bij Ramspol

16 september
SG leverde een poëtische bijdrage aan het middagprogramma van het evenement Twello voor Taal in galerie De Statenhoed aan de Dorpsstraat. Met onder meer een gedicht van de hand van zijn zus. "Het zit in de familie."

8 september
In de kerk van Wilp droeg SG gedichten voor uit de bundel die is verschenen in het kader van de IJsselbiënnale. Ingebed door muziek van Mariëtte Hehakaya (piano) en Danny Talani (bas). 

24 augustus
In het onderkomen van Kunst op de Hoek aan de Frankensteeg in Zutphen vertelde Eke Mannink over de totstandkoming van haar bijna voltooide roman.

6 augustus
SG trad op tijdens de Achterhoek Spektakeltoer op het DRU-terrein in Ulft. Om 13.30 uur samen met Margót Veldhuizen, om 16 uur samen met Kira Wuck. Elk werd bij een van haar of zijn gedichten op bandoneon of concertina begeleid door Jacqueline Edeling. (In het geval van SG deed ze dat bij 'Verdwaald', een verkorte versie van het gedicht uit 1988).

31 juli
Tijdens een ontroerende uitvaartplechtigheid voor Geert Baas, om zijn hartelijkheid vermaarde vakbondsman en fietsenmaker, vorige week op 65-jarige leeftijd overleden, speelde Geerts en Margreets dochter Jos prachtig piano. Het is onnatuurlijk dat het publiek in een crematorium daarna wordt geacht niet de applaudisseren. Margreet eindigde haar toespraak onverwacht met het gedicht 'Slow-motion' dat SG op 4 juni voor hen beiden schreef na een bezoek aan het bos van Paleis 't Loo. 

30 juli
De Geiten Pers was vertegenwoordigd op de jaarlijkse boekenmarkt in Zutphen, die dit keer op de Groenmarkt werd gehouden. In hetzelfde kraampje was het boek met herinneringen van José van der Donk aan de dichter Ida Gerhardt te koop, van wie zij de secretaresse was. Twintig jaar geleden overleed Gerhardt in Warnsveld. Van der Donk verkocht daarnaast de bundel met verzameld werk van Anton Gerits. De 87-jarige dichter kwam zelf even langs om te signeren. Zie foto.
Een jaar geleden overleed Geiten Pers-uitgever Hans Broer. Het was dus een dubbele herdenking. Marguerite Tuijn bracht samen met SG gedurende de markt 22 boekjes aan de m/v.


23 juli
Doris Vogt, vormgeefster van het boek "Berkel. Mein Leben als Fluß", droeg in Coesfeld (BRD) tijdens de Berkelaktionstag aan het begin van een muzikale middag in het Schlosspark SG's gedicht "das berkellicht" voor. In het Duits en in het Nederlands. http://bit.ly/2vBOgsF

22 juli
Op het schip Little River Café in Wijhe was SG een van de dichters die voordroegen in het kader van de IJsselbiënnale. Onder meer het gedicht over ganzen van Eke Mannink en van hemzelf een gedicht uit de IJsselbiënnale-bundel over het kunstwerk 'Moderne devotie' van kunstenaarscollectief Observatorium (dat is te bezichtigen/ bezoeken ten noorden van Welsum).
© sander grootendorst
14 juli
SG vertelde in het Luthers kerkje aan de Beukerstraat in Zutphen over wiskunde en poëzie. En droeg teksten voor van Lars Gustafsson, Gerrit Krol en André Hazes. In een programma van pianiste Mariëtte Hehakaya rond de thematiek van de niet aangeboren hersenafwijking, getiteld "Van Brein tot Bach". 

9 juli
Met een mini-lezing over de IJssel verzorgde SG de opening van een middagvullende dichtersbijeenkomst in de IJsselstroom aan de Vliegendijk in Zutphen. 

8 juli
Tijdens het 65e verjaardagsfeest van Mieke Kleinleugenmors was SG de 'surprise act'. Als Herr Professor gaf hij de feestgangers een twintig minuten durend college annex conference.

8 juli
In dagblad de Stentor ging een nieuwe zomerreeks over de natuur van start: elke zaterdag een aflevering van Natuurlijk Sander.

7 juli
SG was een van de schrijvers uit de gemeente Zutphen die zich presenteerden in de gerenoveerde bibliotheek aan het Broederenkerkplein. Daar kwam overigens geen publiek op af,

25 juni(Ex-)stadsdichters aan het woord in het kader van de expositie De IJssel in zicht in De Witte Vleugel naast de Walburgiskerk in Zutphen. SG droeg gedichten voor van de in 2015 overleden Ton Luijten. De overige dichters waren zichzelf: Eke Mannink, 
Hanz Mirck, Tim Pardijs, Mas Papo, Anna Wiersma.


18 juni
SG leverde een poëtische bijdrage aan de seizoensafsluiting van de Vrijzinnigen IJsselstreek, in de kerk aan de Van Vuurenstraat in Brummen. Samen met Herma Holtrigter (zang), Titus Beentjes (luit) en Frans Kouwenhoven (cello), die muziek uitvoerden van Dowland en Purcell. Terug naar de 17e eeuw dus. SG sloot aan met zijn versie van Shakespeares sonnet 18 en met het gedicht over de  leeuwerik van Willem Sluiter.

16 juni
Met een korte voordracht over de kunstzinnige rivier waaraan Zutphen is gelegen, verzorgde SG de  opening van de expositie 'De IJssel in zicht, onderdeel van de IJsselbiënnale. In De Witte Vleugel tegenover de Walburgiskerk. In deze expositie laten kunstenaars zien hoe het is om met de IJssel te leven. Facebookreactie van een de bezoekers: 'Een van de werkelijk beste expositie-openingen [waarnaar] ik ooit heb mogen luisteren.'

21 mei
Vlinderwerk verzorgde de finissage van de expositie van Editha Verbaan in Dat Bolwerck in Zutphen. Met medewerking van saxofonist Ric Stokes. Een kort programma over bijna-verdwijnkunst.

22 april
Jolande Withuis presenteerde het boekje 'De oorlog van mijn vader' in boekwinkel Primera XL in Brummen. Het verscheen in de reeks van de Geiten Pers waarvan SG sinds begin dit jaar mede-uitgever is. 

11 april
Emoticons was het thema van een muzikale theatervoorstelling in de Deventer Schouwburg. Er deden 160 jongeren aan mee: koor en orkest van het Etty Hillesum Lyceum, dansers en professionele musici. In zijn hoedanigheid van prof. dr. Smiley verzorgde SG de opening van de voorstelling.


april 
SG maakte het ontwerp gemaakt voor de poster bij een expositie van de collectie van ex-collega Harry Dijkman (Gelders Dagblad), die overleed in 2013. 

2 april In zaal Cinétol (Amsterdam) werden documentaires van filmstudenten vertoond. Daaronder ook de film 'Vondeling', gemaakt door Josephine Molkenboer, over de poëzie van Eke Mannink.

23 maart Culturele organisaties spraken met de gemeenteraad in Brummen over nut en noodzaak van cultuur in het gemeentelijk beleid. SG deed mee namens de Geiten Pers, zichzelf en Vlinderwerk.  En sloot de bijeenkomst op poëtische wijze af met het gedicht 'tekenend kind' van Eke Mannink.

21 maart Duurzaamheidsdag op het Baudartius College. SG vertelde leerlingen van mavo 3 over hoe je teksten en slogans op een pakkende manier met beeldmateriaal kunt combineren.

4 maart Het tweetalige boek Berkel. Mein Leben als Fluss/ Mijn leven als rivier was genomineerd als 'Beste boek van Achterhoek en Liemers 2016'. Het is geschreven door Doris Röckinghausen, de foto's zijn van Martin Timm, Doris Vogt deed de vormgeving en er staan gedichten en kunstwerken in van Duitsers en Nederlanders uit het Berkelgebied, onder wie de beide leden van Vlinderwerk (gedichten) en Hugo Pasman (schilderijen). SG heeft het boek in het Nederlands vertaald. 
De jury nomineerde vijf van de 83 uitgebrachte boeken. Op een bijeenkomst in de voormalige hervormde kerk in Gorssel werd Rijpstra's ondergang van Arend Hulshof tot winnaar uitgeroepen.

29 januari
Poëzietheater Vlinderwerk leverde een kleine filmische bijdrage aan Luxors Poëziecircus in filmhuis Luxor aan de Houtmarkt in Zutphen. Bovendien droeg Eke een gedicht voor van haar favoriete dichter Hans Andreus.

2016

27 december
Bij Radio Kootwijk droeg SG dertien gedichten voor, op thema's aangedragen door de Stentor. Er zijn op 20 december opnamen van gemaakt die op 27 en 28 december tijdens een lichtjeswandeling in een doorlopende herhaling zijn vertoond in het gebouw van Radio Kootwijk.

21 december
Op verzoek van José van der Donk, de vroegere secretaresse van Ida Gerhardt, verzorgde Vlinderwerk een programma van een uur in het Bruishuis, in de voormalige vrouwenvakschool aan het Vispoortplein in Zutphen. Te gast waren de bewoners van het Sareptahofje, waar Van den Donk 25 jaar geleden kwam wonen. Dat vond ze een feestje waard.

11 december
Maanmatinee III in De IJsselstroom, Zutphen. Thema: Eiland. Met medewerking van Mariëtte Hehakaya (piano), Ric Stokes (sax, fluit), Maxime Kroot en Lotte Giezen (dans).

1 december Affiche ontworpen voor de verkoopexpositie van de Stichting Naïeve Kunst Collectie Harry Dijkman aan de Frankensteeg in Zutphen. Op verzoek van Mieke Kleinleugenmors en haar Blijmaakfabriek. De opbrengst is voor de stichting WaridiHome.27 november Hernieuwde presentatie van het boek 'Berkel. Mein Leben als Fluss/ Mijn leven als rivier', geschreven door Doris Röckinghausen uit Coesfeld. Met als onderdeel een nieuwe Duitse vertaling van het gedicht 'Herdenking' van A.C.W. Staring. Locatie: restaurant De Hoofdige Boer, Almen. 

26 november Eke Mannink droeg op het poëziepodium in de Weesper Boekhandel gedichten voor uit haar bundels Min en ik schrijf je bij me. Met medewerking van pianiste Mariëtte Hehakaya en SG.

13 november De tweede Vlinderwerk-maanmatinee in voormalige wasserij De IJsselstroom aan de Vliegendijk in Zutphen had als thema 'heimwee'. Met medewerking van Mariëtte Hehakaya (piano), Ric Stokes (sax, fluit) en Sarah Bernhard (dans). Een van de opmerkingen uit het publiek na afloop: 'Speels en tot tranen toe ontroerend'.

4 november Het Groot Brummens Dictee in zaal Concordia. SG schreef daarvoor de tekst 'Een Brummens Arcadië'. Winnares werd Barbara Heldring uit Tonden.

27 oktober Eke droeg een bundel op aan haar overleden allerbeste vriendin Minny Schenk (1930-2016). Presentatie in café De Deur in Zutphen. Met medewerking van de dichters Pieter Bas Kempe en SG.

22 oktober Eke droeg een bundel op aan haar overleden allerbeste vriendin Minny Schenk (1930-2016). Presentatie in Minny's woonplaats Weesp. Zie: http://bit.ly/2eBC9oy

16 oktober Vlinderwerk bij volle maan. Middagmatinee in De IJsselstroom. Poëzie, muziek, verhalen, beelden. Met Mariëtte Hehakaya (piano) en Ric Stokes (sax). 


1 oktober Presentatie bij Boek & Co in Warnsveld van het boek 'Natuurlijk goed' met foto's van de begin dit jaar overleden Jaap Luijendijk uit Warnsveld. 

25 september Eke Mannink (gedicht) en Judith Eeftink (dans) verzorgden de opening van een expositie in Dat Bolwerck. Een van de exposities van de landelijke manifestatie 'Maand van de grafiek'

8 september
SG hield een lezing over poëzie en natuur voor de Akku in Schouwburg Lochem. 

27 augustus
Voorstelling 'Mondschein aan de IJssel' van Vlinderwerk in het kader van het Beethoven Festival in Zutphen. Met medewerking van Roland Veenstra (piano), Rebeca Villegas (dans), Sebastiaan van den Bergh (cello), Ineke Hellingman (piano) en Ric Stokes (sax).

juli
Het boek De huismus is verschenen in de reeks vogelmonografieën van uitgeverij
Atlas Contact. Het is geschreven door Kees Heij en Jacques Vos. Erin opgenomen is SG's gedicht De mussen uit de bundel De dood evenmin.  

27 juni
Bezoek aan de Staringkoepel, 't Almensch Kerkje en De Hoofdige Boer om te vertellen over A.C.W. Staring en diens poëzie. Met onaangekondigde bijdrage van Eke Mannink, die in het restaurant het gelijknamige gedicht integraal voordroeg.

25 juni
Opening expositie Ada Schreurs op de deel van Bie Winkels in Gelselaar. Samen met kunsthistoricus Jaap Nijstad. Filmbeelden gemaakt door organisator Arend Heideman. 

24 juni
Eke Mannink was een van de deelnemers aan de gedichtenavond in Tonden, op vijf locaties in de Brummense buurtschap. Medewerking verleende violist Vincent van Dam. 
19 juni
In hotel Oude Postkantoor drie keer onze voorstelling met twintig minuten poëzie, muziek en licht in de duisternis. Vlinderwerk kreeg medewerking van Cor Lievers (piano) en Huib de Munnik (gitaar). We eindigden steeds met de meezinger over het lengen der dagen, een tekst van Eke op de melodie van Het dorp (Wim Sonneveld)

18 juni
In voormalige wasserij De IJsselstroom aan de Vliegendijk in Zutphen had  de 'Bloemlezing' plaats: vijftig personen lazen een gedicht van J.C. Bloem, die enige tijd in Zutphen werkte en in Warnsveld woonde. Onder de voorlezers ook VPRO-coryfee Wim Noordhoek, beide directieleden van Poëzietheater Vlinderwerk en Mila Mannink.

16 juni
Vlinderwerk verzorgde een Beethoven-college op het Stedelijk Lyceum in Zutphen. Met medewerking van Cor Lievers (piano) en Ric Stokes (sax en dwarsfluit). En van muzikale leerlingen.
12 juni
Vlinderwerk droeg bij aan de opening van een expositie in De Overtuin in Warnsveld ter gelegenheid van de publicatie van het Duits-Nederlandse boek over de Berkel (zie hieronder bij 6 mei). Met medewerking van de saxofonisten Ric Stokes en Maike den Houting, zij speelden Rics compositie Where the rivers meet.

5 juni
Inleiding bij de presentatie van '21 verzuchtingen', een boek met gedichten en schilderijen van respectievelijk Alfons Nederkoorn en Mariëls Verpaalen. Dat Bolwerck, Zaadmarkt, Zutphen, 16.00 uur.

6 mei
Bijdrage aan de presentatie in Coesfeld (Deutschland) van een tweetalig boek over de Berkel. Mein Leben als Fluss/ Mijn leven als rivier, geschreven door Doris Röckinghausen, door SG vertaald. Met poëtische bijdragen van Vlinderwerk bij schilderijen van Hugo Pasman. Naast nog meer kunstwerken en gedichten. 

9 april
Derde Stentor-IJsselnatuurvaartocht op het schip Nirvana, nu weer van Deventer naar Zutphen en vice versa. Onder meer weer vlak langs de ooievaarsnesten in de bomen bij kasteel Nijenbeek. Eke Mannink nam de poëzie voor haar rekening, SG vertelde over de natuur en de uiterwaarden, de kapitein verstrekte scheepsinfo. 'Een heerlijk middagje onthaasting,' concludeerde een van de ca. 150 opvarenden na afloop.

6 april
Onder het motto 'de rijkdom van de werkelijkheid' was er in café De Deur in Zutphen een kleinschalige herdenking van de maandag overleden dichter en journalist Wim Brands. 

22 maart
Vlinderwerk verzorgde voor de gymnasiumbrugklas van middelbare school Baudartius in Zutphen
twee lesuren over Beethoven. Met medewerking van pianist Cor Lievers en saxofonist Ric Stokes.15 maart
Almen: In Ons Huis verzorgde SG een lezing over 'poëzie en natuur', georganiseerd door de Elf Marken en Historische Vereniging Lochem. 

19 februari
Dieren: SG opende in Oranjerie Carolinapark een expositie van Riet Diepenmaat, die zich onder meer liet inspireren door het gedicht zee uit de bundel zwemles voor de merel.

februari
In het tijdschrift Monumentaal een gedicht van Vlinderwerk over het dubbele pand De Havik in Amersfoort,

14 februari
Vlinderwerk Poëzietheater opende de expositie "Das Dasein und ich" van beeldend kunstenaar Guus Slauerhoff in Dat Bolwerck aan de Zaadmarkt in Zutphen. Met een korte inleiding, een sonnet van J. Slauerhoff (wel familie) en een speciaal voor deze gelegenheid geschreven Vlinderwerk-gedicht.  Pianiste Mariëtte Hehakaya en zangeres Carla Koehorst maakten het optreden compleet.


staand van links af: Mariëtte Hehakaya, SG, Carla Koehorst, Eke Mannink,
Vincent Peppelenbosch (exploitant Dat Bolwerck), zittend: beeldend kunstenaar Guus Slauerhoff.


2015


Per 1 mei 2015 verliet SG de redactie van dagblad de Stentor. Maar hij blijft als medewerker voor deze en andere kranten van de Persgroep schrijven over natuur en milieu en over cultuur. En geeft lezingen en presentaties.
De werkzaamheden van het nieuwe bedrijf sgryphaea vallen deels samen met die voor Vlinderwerk.
Tips, suggesties, informatie, boekingen: sgryphaea@gmail.com.

geweest:

18-19 december
De stichting WaridiHome (projecten in Kenia) doet mee aan de kerstmarkt in het Warnshuus in Warnsveld. Je kunt zelfgemaakte kerstengelen kopen voor het goede doel. SG vervaardigde een speciale WaridiHome-kaart en een donateurskaartje, waarvan hier de voorzijde:


16 december
in tijdschrift Monumentaal een Vlinderwerk-gedicht over de voormalige steenfabriek in Fortmond (Overijssel).

12 december
Brummen, boekhandel Primera: presentatie van Vlinderwerk-verhaal Dagelijks brood in de Geitenpers-reeks. Niet in de laatste plaats dankzij volkszanger Benny Wagenaar die in twee schlagers de buurtschap Tonden bezong (op tekst van Eke) werd het een geslaagde bijeenkomst. Wagenaar kreeg het nulde exemplaar overhandigd, Truus Willems het eerste; zij is de hoofdpersoon in het boekje.
Het boekje is  te koop voor acht euro, exclusief twee euro portokosten.

3 december
presentatie nieuwe dichtbundel SG in voormalig Grafisch Museum in Zutphen. Met medewerking van Ric Stokes (musicus), Herman Krans (eigenaar), George en Riet Diepenmaat (uitgevers) en Eke Mannink.

2 december
artikel over nieuwe dichtbundel SG in weekkrant Zutphense Koerier:  Lezen in een dichtbundel bij lichte regenval: http://bit.ly/1NpR28Q.

1 december
interview over nieuwe dichtbundel SG bij lokale radio Zutphen. 

december
nieuwe Vlinderwerk-nieuwjaarskaarten te koop.

18 november
De dichtbundel 'zwemles voor de merel' lag vanaf deze dag in de boekhandel. ISBN 978-90-78115-76-2, uitgeverij Diepenmaat, 12,50 euro. Bestellen bij de auteur: e-mail naar sandergrootendorst@gmail.com.13 november
nieuwe dichtbundel zwemles voor de merel is verschenen.

16 oktober
in tijdschrift Monumentaal een Vlinderwerk-gedicht over de Brandaris in West-Terschelling

30 september
tweede Stentor-vaartocht over de IJssel: informatie, verhalen en gedichten over de rivier, het landschap en de mensen. Aan boord een kleine tweehonderd passagiers. Het schip Nirvana ging van Deventer naar (bijna) Wijhe en terug. 

9 september:
in dagblad de Stentor voor het laatst de dubbele pagina Stad & Land. Tien jaar geleden van start gegaan als 'Langs Berkel & IJssel' in de edities Zutphen en Lochem en in 2011 omgedoopt tot Stad & Land toen de edities Deventer en Salland erbij kwamen. Natuur en cultuurhistorie stonden elke week centraal. De slotaflevering bevatte een artikel over de Vlinderkas in Zutphen en het hoofdverhaal ging over het Berkelbuchproject van Doris Röckinghausen uit Coesfeld. Waarin ook de IJssel ter sprake kwam. Dus het was toch nog één keer: Langs Berkel & IJssel.

16 ugustus: 
in tijdschrift Monumentaal een Vlinderwerk-gedicht over de kerk in Okkenbroek.

2 augustus: De Vlinderwerk-voorstelling hoe hoog ze kunnen in het kader van de expositie 'Het paradijs' trok in Dat Bolwerck een volle zaal. Rebeca Villegas (dans), Roland Veenstra (piano), Ric Stokes (dwarsfluit en saxofoon) werkten aan de voorstelling mee. Stokes speelde op dwarsfluit een nieuwe compositie, voor deze gelegenheid geschreven. Hij stal de show, samen met special guest Siem Mannink (8). Aansluitend was er een lezing van Kees den Biesen over Dante en het paradijs.

20 juni: bijdrage Vlinderwerk aan project De Geboortenis, expositie op drie locaties in Zutphen, waaronder Dat Bolwerck. Met medewerking van Rebeca Villegas. Inleiding tot het concert Little Angels (zang: Janneke Moes).

16 juni: Vlinderwerk-gedicht over + foto's van Geitenkamp 14 (Arnhem) in tijdschrift Monumentaal.

19 mei: Vaartocht over de IJssel (Deventer-Zutphen-Deventer) met schip van rederij Celjo. SG vertelde de opvarenden een verhaal over IJsselnatuur. De boot zat vol, er waren tweehonderd kaarten verkocht.

1 mei: SG droeg nieuw gedicht voor n.a.v. de presentatie van het boek De Laatste dagen, over het einde van WO II in Zutphen-Deventer-Holten-Ruurlo en omstreken. Het boek is gebaseerd op een serie in dagblad de Stentor. De bijeenkomst was bij Boek & Buro aan de Beukerstraat in Zutphen.

16 april: gedicht Vlinderwerk over + foto's van monument aan de Kerkstraat in Bolsward. In tijdschrift Monumentaal.

1 maart: Voorstelling "In gesprek" door Vlinderwerk bij de opening van de expositie "De conferentie" (een installatie van kunstenaar Herma Schellingerhoudt) in Dat Bolwerck, het nieuwe 'centrum voor kunst en gedachten' in Zutphen. Initiatiefnemer Vincent Peppelenbosch maakte bekend dat Vlinderwerk vanaf nu het huisdichterduo van Dat Bolwerck is. Bij deze gelegenheid werd het duo aangevuld door Rebeca Villegas (dans) en Roland Veenstra (piano).

februari: In het zevende nummer van het tijdschrift Monumentaal een Vlinderwerk-gedicht over de Portugese Synagoge in Amsterdam.

14 februari: De Literaire Boekhandel, Lijnmarkt Utrecht: de presentatie van de nieuwe dichtbundel van Eke Mannink. Met een bijdrage van cabaretier Vincent Bijlo.14 januari: café De Deur, Turfstraat Zutphen, 20u: de presentatie van de nieuwe dichtbundel van Eke Mannink:


10 januari: in dagblad de Stentor SG's op 8 januari geschreven gedicht zomaar naar aanleiding van de aanslagen in Parijs.
2014 was

december: vondeling, de nieuwe bundel van eke mannink, is verschenen bij uitgeverij liverse.


14 december: Presentatie nieuwste nummer van het tijdschrift Poëziepuntgl in De Kreek in Oosterbeek. Aanvang 14.30 uur. In het nummer veel aandacht voor uitgever Lukas Rosing, die in augustus overleed. SG droeg het gedicht voor dat hij ook las tijdens de begrafenisplechtigheid. De toen voorgedragen gedichten – onder anderen ook van Ton Luijten en Liesbeth Ulijn – worden in het tijdschrift gepubliceerd.  


december: in het zesde nummer van Monumentaal een gedicht van Vlinderwerk over Hotel Augustus in Dordrecht.

november/ december: De introductie van Vlinderwerk Fotopoëziekaarten. Om te beginnen een set nieuwjaarskaarten. 

11 december: SG verving de zieke stadsdichter Tim Pardijs tijdens Stroom, de bijeenkomst van de Stentor en de Zutphense Koerier in Het Koelhuis in Zutphen. Aan het eind van de avond droeg hij dit gedicht voor.

3 oktober: Eke droeg onder muzikale begeleiding van Henk Buiting, pianist van de band Moonyard, een gedicht voor in de Wijnhuistoren in Zutphen. Later op de avond nog twee (uit haar nieuw te verschijnen bundel), als onderdeel van een interviewtje. Ze was een van de gasten op de maandelijkse bijeenkomst 'De avonden'. 

oktober: In het vijfde nummer van Monumentaal een gedicht over Huys Ricmode in Deventer


7 september: Vlinderwerk opende de expositie van kunstenaar Hugo Pasman in galerie Raben in Vorden met een poëtische inleiding tot zijn werk, twee gedichten en een persoonlijk cadeau. Van Pasman is het schilderij op de kaft van de dichtbundel ik schrijf je bij me.


augustus: in het vierde nummer van Monumentaal een Vlinderwerk-gedicht over de Hervormde Kerk in Wijk aan Zee.

3 augustus: De ene helft van Vlinderwerk (Eke) was op vakantie, de andere helft trad op bij de Achterhoek Spektakeltoer in Ulft. Het werd niettemin een duopresentatie dankzij Ekes hond Vlok.

Het was tevens de officiële presentatie van de derde druk van de dichtbundel Veertig ezelsbruggetjes.

9 juni: Vlinderwerk opende de slotbijeenkomst van de Kunstroute in Zutphen in de Oude Apotheek aan de Houtmarkt. Met medewerking van cellist Sebastiaan van den Bergh.


juni: in het derde nummer van Monumentaal een Vlinderwerk-gedicht over het Teylers Museum in Haarlem


21 mei: presentatie van het nieuwste nummer van Zutphense Pracht. Met daarin mijn artikel over de Berkelruïne. 


17 mei:
Vlinderwerk verzorgde een poëzieworkshop voor het goede doel (WaridiHome, kinderen in Kenia). Een van de workshops op de "workshoppendag" in het Baudartius aan de Isendoornstraat in Zutphen.  Ook een originele Vlinderwerk-workshop boeken? Bel 06-20975681 of mail vlinderwerk@gmail.com.


29 april: SG vertelde vijf kwartier over journalistiek, natuur en poëzie in verzorgingshuis Sint-Elisabeth in Zutphen. Ook een originele Vlinderwerk-lezing boeken? Bel 06-20975681 of mail vlinderwek@gmail.com.

april: in het tweede nummer van Monumentaal een gedicht + foto's van Vlinderwerk over de Berkelruïne in Zutphen


28 maart: Vlinderwerk speelde de voorstelling Weerlicht in atelier 't Pakhuys aan de Berkelkade in Zutphen. Met medewerking opnieuw van Hugo de Jong (piano, dwz synthesizer dit keer), Ruud Postma (licht, geluid), maar ook van cellist Sebastiaan van den Bergh

7 maart: Vlinderwerk speelde in de Orangerie in Dieren de voorstelling Licht in de Oranjerie. Met cellist Sebastiaan van den Bergh. (foto Ap Lammers)
23 februari: SG droeg in restaurant De Woord in Winterswijk gedichten voor op een verjaardagsfeest. Van Vlinderwerk, maar ook van Leo Vroman, die een dag eerder overleed. Toevallig was de jarige een groot liefhebber van zijn verzen.


februari: in het nieuwe blad Monumentaal een gedicht van Vlinderwerk over het voormalige stadhuis, nu gemeentemuseum van Weesp


31 januari: Vlinderwerk verzorgde een poëzieuur in Huis ter Weegen. Met medewerking van Mila Mannink (piano). Zie voor een verslag ons blog.
2013


21-22 december: Marktkooplieden van Vlinderwerk waren vertegenwoordigd op de kerstmarkt in Zutphen, we deelden een kraam met lifestylewinkel Mevrouw Bagijn De kerstmarkt was een nogal troosteloze aangelegenheid. Dat was ook altijd al mijn indruk als bezoeker.

19 december: 's Middags droeg SG als helft van Vlinderwerk enkele gedichten voor op de eindejaarslerarenbijeenkomst in vrije school De Berkel (onderbouw) in Zutphen. Waaronder "toch noch juist veel", te vinden in de nieuwe LICHTbundel van Vlinderwerk. Die werd 's avonds gepresenteerd na de voorstelling Licht! in de Hanzehof, eveneens in deze stad. Een (sterk gewijzigde) reprise van de voorstelling in Dieren van 20 oktober. Opnieuw met Hugo de Jong (piano) en Ruud Postma (licht & geluid). Een van de reacties na afloop: "Als ik voortaan mooi licht zie, zal ik altijd aan jullie denken."


26 november: Als helft van Vlinderwerk en tevens medewerker van dagblad de Stentor hield SG op verzoek van het IVN een lezing over natuur, journalistiek en poëzie in zaal De Heksenlaak in Barchem. Aan bod kwamen columns, gedichten – waaronder Eke's soorten & maten – anekdotes en foto's. Met dank aan de geïnteresseerde bezoekers werd het een hele interactieve bijeenkomst.


9 november10 november: Als helft van Vlinderwerk was SG nu de helft van een duo met Cédie Hooftman (cello). In Huize Beekershof in Zutphen klonken zowel op zaterdagavond als zondagmiddag twee cellosuites van Johann Sebastian Bach en poëzie van diverse dichters en van Vlinderwerk.


20 oktober: Vlinderwerk speelde samen met pianist Hugo de Jong en geluids- en lichttechnicus Ruud Postma in theater Tagore in Dieren de voorstelling Licht! Een bezoeker schreef: "Wat mij het meest heeft getroffen, is dat je voelt dat hetgeen jullie doen en hoe jullie het doen, ook echt uit het hart komt."

21 september: SG droeg een gedicht voor bij de plechtigheid vanwege de onthulling van een plaquette ter nagedachtenis aan dichter-dominee Willem Sluiter (1627-1673) in de Grote Kerk in Zwolle. Sluiter is in deze kerk begraven. Meer informatie op www.willemsluiter.nl. Daar is ook het gedicht te vinden. Evenals, binnenkort, de tekst van de interessante lezing over Sluiter door literatuurcriticus Hans Werkman.


20 september: Vlinderwerk verzorgde een workshop over poëtische taal bij Weerdsluis in Utrecht voor zzp'ers uit die stad. "Voor het eerst heb ik meegedaan aan een workshop waarin applausmomenten zaten," zei een van de deelnemers na afloop.


25 mei: Op de open dag van kunstencentrum de Leeuwenkuil in Deventer trad de Redband op, samengesteld uit muziekdocenten. Het voortbestaan van de Leeuwenkuil staat op het spel nu drie ton moet worden bezuinigd. De band straalde geen verdrietigheid uit, maar vreugde, de swingende vreugde van het samen muziek maken. Aan SG de eer om het voor deze gelegenheid geschreven sonnet de Leeuwenkuilband voor te dragen. Waarna de band weer verder speelde. 


10 mei: In Chappes (Auvergne, Frankrijk) droeg Stentor-collega Mieke Kleinleugenmors het ter gelegenheid van het huwelijk van haar zoon Gijs met Isabel geschreven Vlinderwerk-gedicht over de liefde voor.


30 april: Het een week eerder op de redactie in Deventer geschreven koningsgedicht werd geplaatst op pagina 2 in alle edities van dagblad de Stentor. 


28 april: Vlinderwerk verzorgde een korte voorstelling (15 minuten) bij de presentatie van de dichtbundel een zachte bries van Jenny Jongepier, met illustraties van Dorine de Soet. Ook het muziektrio Flor d'Luna trad op in de Oude Apotheek aan de Houtmarkt.


25 april: In het nieuwe nummer van Zutphense Pracht staat een gedicht van Eke over het pand Dat Bolwerck. In het vorige nummer kwam dat pand ook aan bod in een interview van SG met architect Frans Ambachtsheer.  


22 maart:  Namens Vlinderwerk droeg SG twee verhalen en een verhalend gedicht voor tijdens de eerste Avond van het Korte Verhaal in de Deventer Schouwburg. Tot de overige deelnemers behoorden Remco Campert, Herman Koch en A.L. Snijders.


9 maart: SG droeg het gedicht getiteld Het nieuws voor in Het Kanon in Zutphen. Op verzoek van Jan Vloet, die zijn 25-jarig jubileum vierde als journalist bij dagblad de Stentor (en voorlopers). Het gedicht mocht niet over hem zelf gaan; de journalistiek moest het onderwerp zijn.


2 maart: Dagvlinderwerk heette het programma dat Vlinderwerk in twee etappes op de planken bracht van de Junushoff in Wageningen. In dat theater hield de Vlinderstichting op 2 maart haar Landelijke Vlinderdag. Meer dan zeshonderd bezoekers kwamen luisteren en kijken naar presentaties (lezingen, films, foto's, een boek) over vlinders. Wij zorgden voor een poëtisch intermezzo, met een hoog muzikaal gehalte dankzij de inbreng van violiste Karianne Brouwer. Pantomime, een dansje en een liedje maakten deel uit van de fladderende voorstelling. We droegen vlinder-gerelateerde gedichten voor en vertelden hoe die tot stand waren gekomen. Zoals het gedicht gesprek, uit Ekes bundel ik schrijf je bij me. *** Over het eerste gesprek, in 2011, tussen de twee helften die niet veel later samen Vlinderwerk zouden vormen. Een gesprek dat over poëzie ging, over lezen, schrijven, leven en... over vlinders (zoals op de Landelijke Vlinderdag vrijwel alle gesprekken!)*** De dichtbundel is te bestellen via de website www.ikschrijfjebijme.nl. Het boek werd op 2 december 2012 ten doop gehouden tijdens een feestelijke en sfeervolle bijeenkomst voor genodigden in de Oude Apotheek in Zutphen. Daar is het boek nu verkrijgbaar. En verder onder meer bij: Praamstra in Deventer, Lovink in Lochem, Plantage Voorhoeve in Hilversum, Primera Bosman in Brummen, De Koehoorn, Boek & Buro, Van Someren en het Vlinderwerkfiliaal aan de Dieserstraat 24 in Zutphen.


maart: In het voorjaarsnummer van het tijdschrift Naober is het Vlinderwerkgedicht Lentewens te lezen: blz. 60.

maart: De column in het lentenummer van het tijdschrift Mooi Gelderland van de stichting Geldersch Landschap gaat dit keer over de eikenlaan in Ruurlo. 10e jaargang, nr 1, blz. 9.


februari: Het Vlinderwerk-gedicht Zout is gepubliceerd in het tijdschrift Vlinders van de Vlinderstichting, 28e jaargang nr 1, blz 13.

31 januari: In de Buitensociëteit in Zutphen had het laatste optreden van Eke Mannink in haar hoedanigheid van stadsdichter plaats. In feite twee – verrassende – optredens, een korte vanaf de balustrade aan het begin, en een van een kwartier aan het eind met muzikale bijdragen van Hugo de Jong (piano), Wolfram Reisiger (accordeon), Karianne Brouwer (viool) en Rick Stokes (saxofoon). Waarbij ze het lied De stem van de stad zong.  Van de gelijknamige bundel stadsgedichten overhandigde ze het eerste exemplaar aan danslerares Antonia Schmidt.
Ze had nog enkele bijzondere gasten gevraagd om aan de Gedichtendag-avond mee te doen: cabaretier Vincent Bijlo (die een miniconférence met veel poëzie ten gehore bracht en daarnaast op piano begeleider was van zijn vrouw, de zangeres  Mariska Reijmerink) alsmede de dichter Eva Gerlach. Het koor Collegium Vocale Zutphen zong deels door Vlinderwerk hertaalde liedjes uit het Zutphens Liedboek. Aan het eind van de avond werd Tim Pardijs benoemd tot de volgende stadsdichter in de rij.

25 januari: Bij de open haard in het Woodbrooke Hotel in Barchem vergastte Vlinderwerk de bezoekers tussen de gangen door op het programma Van de kaart. Een kleine inspectie. Met poëzie van onszelf en van anderen, en met dans en audio. Als toetje droegen we enkele gedichten voor uit onze bundels ikschrijfjebijme en Veertig ezelsbruggetjes. Wie ook zijn of haar diner poëtisch wil laten larderen: aarzel niet en bel of mail ons. 

2012

16 december: Het tienjarig bestaan van Poëziepuntgl werd gevierd in De Kreek in Oosterbeek. In het jubileumnummer besteedt oud-hoofdredacteur Herman Erinkveld aandacht aan bundels van degenen die ook in het tijdschrift publiceerden, onder meer aan Veertig ezelsbruggetjes. Daaruit las hij het gedicht Nu eens, dan weer, blz 18.


16 december: In de uitzending van het radioprogramma Hemelbestormers vertelde Eke in één minuut iets over het belang van poëzie bij het ervaren van de wereld om ons heen. En ze las het gedicht Soorten & maten uit de bundel ik schrijf je bij me.


16 december: Vlinderwerk was in het laatste kwartier voor middernacht te beluisteren in een uitzending op Radio 5 rond het thema licht. Wij sloten de Week van het Licht af, samen met Mila Mannink en met de dichters Hans Andreus en Ida Gerhardt. Herbeluisteren kan hier.


11 december: Vlinderwerk leverde in Fort Bronsbergen in Zutphen een poëtische bijdrage aan een bijeenkomst van de huisartsenkring regio Gelre-IJssel en GGD Gelre-IJssel. Gastheer was de Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio (GHOR). Onze korte voorstelling eindigde met het gedicht achtervang. Reactie na afloop van een vertegenwoordiger van de Veiligheidsregio: "Wij waren onder de indruk van jullie inleven in de materie én het resultaat."8 december: Het Vlinderwerk-gedicht eerste sneeuw verscheen in tijdschrift Naober

2 december: Eke Manninks dichtbundel ik schrijf je bij me zag het licht in de Oude Apotheek aan de Houtmarkt in Zutphen op een sfeervolle bijeenkomst voor genodigden.


11 november: Ida Gerhardt (2)
De reprise van de voorstelling over Ida Gerhardt had zondag 11 november plaats in de Aurubis-zaal in de Hanzehof in Zutphen: Een kleine twintig minuten konden bezoekers van de sfeervolle boekenbeurs van antiquariaat Mooi Exemplaar zich verpozen bij poëzie, pianomuziek en andere geluiden. Met als decor enkele lampen van kunstenaar Luitgard Schultz. Na afloop van verschillende kanten de vraag of we de voorstelling nog weer zouden kunnen herhalen. Dat doen we graag: we zijn te boeken via   vlinderwerk@gmail.com.

27-28 oktober: Nacht van de verwondering

Vlinderwerk deed mee aan de Nacht van de Verwondering (die van 27 op 28 oktober 2012) in Museum Gouda. Net als onder anderen Sylvia Hubers, Klara Smeets en Joost Zwagerman. Mooi initiatief van Klara Smeets, de stadsdichter van Gouda. Het werd een geslaagde avond/nacht met verrassend veel variatie. En een grote publieke opkomst. Aan elke deelnemende act was gevraagd een gedicht te maken op een van de topstukken in het museum. Voor ons werd dat "De gevallen engel" van Redon (het gedicht "afgewend"), tevens het thema van onze korte voorstelling. 


26 oktober: Het Groote Veld
Op 26 oktober 2012 is officieel de schaapskooi op natuurgebied Het Groote Veld geopend. (Werkseveldweg 2 Warnsveld). Ter gelegenheid daarvan verscheen een wandelgedichtenboekje waarin een bijdrage van Vlinderwerk.

8 oktober: Oogst

Het herfstnummer 2012 van het tijdschrift Naober is opgeluisterd met het Vlinderwerkgedicht Oogst.

29-30 september: Zutphens Liedboek

Het Collegium Vocale Zutphen gaf op 29 en 30 september 2012 concerten in respectievelijk Kapel op 't Rijsselt in Eefde en de Hervormde Kerk Almen. Op het programma stonden onder meer bewerkingen van teksten het middeleeuwse Zutphens Liedboek ('hertalingen' door Vlinderwerk en Tim Pardijs). Over dat Liedboek maakte Eke Mannink bovendien een stadsgedicht dat ze bij beide gelegenheden voordroeg.

29 september: Ber te Mebel

Dansend in hemellicht is de titel van de de roman die Ber te Mebel zaterdag 29 september 2012 presenteerde in de aula van de vrije school aan de Henri Dunantweg in Zutphen. Hij vertelde over de totstandkoming ervan, Vlinderwerk verzorgde een optreden, toegespitst op de auteur, en op het thema boeken lezen.

21 september: Vrede
Nabij de Berkelruïne in Zutphen is op vrijdag 21 september 2012 een zogenoemde vredespaal geplaatst, een initiatief van het plaatselijke Vredesnetwerk, op de internationale dag van de vrede. Bijgestaan door pianist Roland Veenstra, maar zonder piano, bracht Vlinderwerk het bijbehorende vredesgedicht ten gehore, geschreven door Eke Mannink in haar hoedanigheid van stadsdichter.

9 september: Ida Gerhardt
Vlinderwerk verzorgde op zondag 9 september de afsluiting van de viering van het tweede lustrum van het Ida Gerhardtgenootschap in de Buitensociëteit in Zutphen. Dat deden we met de voorstelling Mindfulness avant la lettre. Hugo de Jong begeleidde ons op piano. Wie er niet bij was, maar de voorstelling toch wil beleven, we zijn te boeken: vlinderwerk@gmail.com.

8 augustus: Koeienstrook

Pag. 53 van het nazomernummer van het tijdschrift Naober (augustus 2012) is ingeruimd voor het gedicht Koeienstrook en bijbehorende foto van Vlinderwerk.

30 juni: Barockpuppies in Bredevoort

op zaterdag 30 juni traden de Barockpuppies op tijdens de Poëzienacht in Bredevoort. Laat op de avond, want voor de videobeelden van Martijn Grootendorst moest het donker zijn in het park. De gierzwaluwen waren dus noodgedwongen ook aan de late kant. Barockpuppies wil zeggen Saskia Meijs (altviool) en Martijn Grootendorst (video). Ze nodigen altijd een of meer gasten uit, dit keer was dat de broer van Martijn (teksten).
17 juni: Josephine Molkenboer

Met het gedicht 'De kracht van vrouwen' opende Eke Mannink (met kleine bijdrage van SG) op zondag 17 juni de expositie 'Sterke vrouwen' in de Ludwig Coffee Bar aan de Eerste Van Swindenstraat in Amsterdam. Er hangen werken van Josephine Molkenboer.


26 & 28 mei: Kunstroute Zutphen

'Een grappige en soms ontroerende poëtische show', schrijft dagblad de Stentor over de voorstelling Oogst van Vlinderwerk maandag 28 maart – tweede pinksterdag – in het atelier van kunstenaar Nelleke Wiersma aan de Kolenstraat in Zutphen. Foto's: zie www.vlinderwerk.nl
Vlinderwerk trad tijdens de Kunstroute in Zutphen vier keer op: zaterdag 26 mei in het atelier van Nelleke Wiersma aan de Kolenstraat met de voorstelling 'Oogst' en in galerie iZArte aan de Laarstraat met de voorstelling 'Dans'. Aan beide voorstellingen leverde violiste Karianne Brouwer een belangrijke bijdrage. 'Oogst' was onderdeel van het Magisch Theater, opgezet door Nelleke Wiersma en Dées Deelstra, in een decor waarin vilt een belangrijke rol speelde, 'Dans' was geïnspireerd op werk van Pauline Nijenhuis, geëxposeerd dat bij iZArte.
Op maandag 28 mei (tweede pinksterdag) werden beide voorstellingen op dezelfde locaties herhaald.
http://www.youtube.com/watch?v=cfMFEx-1O3o

15 mei: Zutphense Pracht

Met een korte act, waarbij het stadsgedicht Nader tot Z centraal stond, leidde Vlinderwerk 15 mei de presentatie in van het nieuwe tijdschrift Zutphense Pracht. Dat gebeurde in een pand waarop de term 'Zutphense Pracht' zonder meer van toepassing is: de Munt aan de Rodetorenstraat.


13 mei: Kunstroute
De Kunstroute-expositie is zondag 13 mei officieel geopend in de Oude Apotheek aan de Houtmarkt. Stadsdichter Erika Mannink droeg haar kunstroutegedicht voor en de Lochemse gemeenteschrijver A.L. Snijders vertelde iets over kunstenaars. De Kunstroute zelf speelt zich af met Pinksteren. Vlinderwerk is dan betrokken bij het Magisch Theater in het atelier van Nelleke Wiersma aan de Kolenstraat en bij de kunst van Pauline Nijenhuis in galerie iZArte aan de Laarstraat. En verder droeg SG net als vorig jaar een gedicht en enkele teksfragmenten aan bij grafisch werk van Michael Beer, van de firma Teken.

11 mei: Kunstkamer

Vlinderwerk was op 11 mei te zien & te horen in de Kunstkamer aan de Laarstraat in Zutphen. Daar werd een voorproefje gegeven van de Kunstroute 2012, een project van poëzieclub Kopwit en de Kunstconnectie. Violiste Karianne Brouwer speelde mee in het slotgedicht, Eke's Tijd.
Het thema van de kunstroute is dit jaar: Genius Loci, oftewel: de geest van Zutphen. 

8 april: Naober

het eerste uit een reeks van zes Vlinderwerkgedichten verschijnt in Naober, tijdschrift voor Oost-Nederland.

31 maart: Workshop
De Vlinderwerkshop Gedichten van licht bleek een spreekwoordelijk schot in al even zo spreekwoordelijke roos (reacties van deelnemers: http://bit.ly/HVyBq7).
We herhalen de workshop graag, waar dan ook in het land! Belangstelling? Laat het weten via vlinderwerk@gmail.com.


23 maart: Miniatuurtjes
Vlinderwerk was op 23 maart met kleine gedichtjes van de partij in het Leeuwenhuisje aan de Berkel in Zutphen, waar de firma Teken (Michael Beer en Miriam Kemperman)  enkele kleine activiteiten, waaronder interactieve, op drukkersgebied ontplooide, en waar op een door Beer zelf gebouwde clavichord werd gemusiceers.

17 maart: Jazz en poëzie


Vlinderwerk leverde een bijdrage aan de Jazzavond in het Nutsgebouw in Warnsveld met medewerking van pianist Hugo de Jong en een audio-spotvogel


15 februari: Frits

Niet aangekondigd, want het moest een verrassing zijn voor Frits van Schagen, de vertrekkende gemeentesecretaris van Zutphen: een bijdrage van Vlinderwerk aan zijn afscheidsfeest in de Burgerzaal, woensdag 15 februari. Met poëzie (van grootendorst & mannink), pianomuziek (roland veenstra) en dans (mannink). Alweer geweest dus...
Nieuwsgierig naar meer? U kunt ons boeken: vlinderwerk@gmail.com.

5 februari: IJsselreis. Een wintervertelling

Uitgevoerd door Vlinderwerk, zondagmorgen 5 februari 2012 in Hotel Doesburg. Twee dichters gaan op stap. Ze willen niet weg uit Doesburg, maar iets voert hen noordwaarts, richting Zutphen. Wat drijft hen? En hoe drijven ze? Hoge hakken, krassende ijzers, oppasbomen, droevige treinmeisjes... elementen voor een barre tocht die desalniettemin ook weer verwarmt.

Harp: Isadora Ellis

Tekst: grootendorst & mannink
Spel: grootendorst & mannink
Geluiden: idem
Piano via de iPhone: Hugo de JongInformatie over Vlinderwerk:

vlinderwerk@gmail.com
tel. 06-20975681


1 februari: Vlinders

Het tijdschrift Vlinders, uitgegeven door de Vlinderstichting (www.vlinderstichting.nl), gaat gedichten opnemen van Vlinderwerk. Steeds een vlinderdicht bij een vlinderfoto. In het februarinummer stond het eerste, getiteld Soorten en maten.


8 januari: Poëziepuntgl
Op een bijeenkomst in De Kreek in Oosterbeek ter gelegenheid van de verschijning van een nieuw nummer van het Gelderse poëzietijdschrift Poëziepuntgl las SG onder andere het gedicht Fossiel van de toekomst uit Veertig ezelsbruggetjes. Daarbij kon het publiek de gryphaea voor het eerst met eigen ogen aanschouwen.

2011


Oer


In het tweede nummer van het nieuwe Oost-Gelderse erfgoedmagazine Oer (december 2011) staat een tekstfragment van de mini-voorstelling Lucht & Aarde, die Vlinderwerk op 29 september in de Burgerzaal in Zutphen uitvoerde. Het was een poëtisch intermezzo bij een presentatie door stadsarcheoloog Michel Groothedde over de vorstelijke palts in Zutphen.

In Oer daarnaast twee losse gedichten, een van Erika en een van mij.
Het blad is een uitgave van het Erfgoedcentrum Achterhoek Liemers. Informatie: www.ecal.nu


Gedichtendag


Donderdag 26 november stond de bundel 'Tijd is niks. Plaats bestaat' centraal tijdens een bijeenkomst in De Kreek in Oosterbeek. Aanvang 20u. Deelnemende dichters: Ed Bruinvis, SG, Ernie Kuijer, Ton Luijten, Patty Scholten, Larissa Verhoeff. Ze lazen hun bijdrage uit de bundel en ander werk. Op 22 april volgt mogelijk een herhaling, in de natuur.Wiersma & Teken


Zaterdag 15 oktober was de opening van een gezamenlijke expositie van Nelleke Wiersma en de firma Teken (Mirjam Kemperman/ Michael Beer) in de voormalige apotheek aan de Houtmarkt in Zutphen. Het gedicht over meubels dat SG voordroeg, is te vinden in de catalogus van de firma Teken, die vijf euro kost. Hij bevat ook een gedicht van H.C. ten Berge over gebruiksvoorwerpen. www.teken-design.nlTweede druk


De tweede druk van Veertig ezelsbruggetjes bestellen? Stuur dan een e-mail naar s.grootendorst@planet.nl met het adres waar het boek naar toe kan en maak 15 euro over op bankrekening 70.71.53.816 onder vermelding van "40 e". U krijgt het zo spoedig mogelijk toegestuurd. In het bedrag zijn de verzendkosten inbegrepen.Wijkaanpak


Stappen in het wij(k)gevoel is de titel van een boekje over zestien jaar wijkaanpak in de Zutphense binnenstad. Het is geschreven door Marion Traas en huis aan huis verspreid. Op bladzij 7 een gedicht van Vlinderwerk.Chocoladegedichten


Het gedicht waarmee stadsdichter Erika Mannink het Chocoladefestival in de Laarstraat opende, is te lezen bij galerie iZArte en het staat op www.dichterbijzutphen.nl. SG's gedicht Chocolaatjes hier te lezen. 


Expositie


Van 18 juni tot en met 18 september 2011 was in het Stedelijk Museum Zutphen een tentoonstelling ter gelegenheid van het twintigjarig bestaan van de firma Teken (Michael Beer & Miriam Kemperman). Bij zes grafieken van Michael Beer werden gedichten van SG afgedrukt. Van de zes samen is ook een mapje gemaakt. Dat is te koop voor 450 euro. De afzonderlijke grafieken kosten 150 euro per stuk. Meer informatie over Teken: www.teken-design.nl.Vlinderwerk

Vlinderwerk is de naam van het poëzietheater van Eke Mannink, voormalig (2011-2012) stadsdichter van Zutphen, en mij. Het is ten doop gehouden tijdens een dansavond in de Vroolijke Frans in Broek (Brummen) op 17 juni 2011. We schrijven gedichten en andere poëtische teksten in opdracht en uit onszelf, publiceren in tijdschriften en elders, geven voorstellingen, zomaar of bij speciale gelegenheden, en workshops. We zijn te bereiken op vlinderwerk@gmail.com.